Done – Mostly

I am mostly done the big renovation.  There are still a few things I want to modify or update but I won’t be doing them yet so today is the day I show you the new spaces.  This is the main playroom;

NW00

The most noticeable change here is the relocation of the stairs to the library loft.  This was done to increase the usable space both in the loft and in the block area below.  This is the new larger block area;

NW02

This additional space will definitely come in handy when there is a big construction project.

The children (even the bigger ones) used to worm their way under the bottom step of the staircase at the end of the block area.  By turning the staircase there is now a tunnel here that they (and I) can use as a secondary entrance/exit between the block area and the workshop/music area;

NW03

The entrance to the library loft is now located off the nature area.  This is due in part because the library loft and the nature area are now also the two areas that the older children use for quiet time when all of the little ones are napping.  The nature area is now larger too;

NW04

There are two ‘grass’ areas, the ‘water’ area, and a bridge.  The nine little themed shelves are still on the left (not visible) side of this photo.  Revamping those shelves is one of the planned projects that are not yet complete so there will be photos of them after completion.

Back in the playroom this is the view of the housekeeping area which is also larger than before and the laundry/dress-up area is now located where my desk used to be.

NW05

Look, no wall 🙂 just a gate to separate the play area from the office/art/dining area.  I can now supervise both the art area and the play room at the same time!  Some of the older children are unimpressed by the lack of unsupervised space – no more inappropriate behaviour.

This is our new art/dining space;

NW06

There are several different table/seating arrangements that can be used depending on the activity and how many children are participating.  I love having the art area adjacent to the play area – convenient when someone wants to make something for their dramatic play activity.

All equipment and supplies are stored on shelves in this room or in the nature area so I can set up/clean up activities without leaving the children unsupervised or making them sit & wait.

The playpens are located behind these moveable dividers;

NW07

The infants can nap as needed throughout the day without limiting access to the play areas.  I forgot to set up the highchairs before I took the photo but they would normally be in front of the dividers.

This arrangement is more flexible than before and allows me to accommodate varying schedules according to the infants’ needs while still allowing the other children to continue with their chosen activity.

There’s one other space too.  The sunroom used to be the art/quiet time area that was difficult for me to supervise.  Now it is something we didn’t have before – a living room/dining room area for my family.  Private space not used by the children.

NW08

So, what do you think of the new spaces?

2 thoughts on “Done – Mostly”

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s