Catching Up

I’m spending a portion of this four day holiday weekend catching up on some of the things I never seem to have enough time for. This morning my task list included going through a multitude of photos I have taken and deciding which to delete, file, add to the entrance area slideshow or write blog posts about.

Now I have to actually write some posts – this first one is actually about TWO projects that we worked on last summer. Yes, I am that far behind which is why I’m combining two projects in one post.

Back in June I wrote about the new octagon shaped dining table. I also wanted to write about the place mats the children (aged 2-8) made to define their spaces at the table. Each child worked on their place mat design independently so each one would be unique as some of the children are prone to copying or competing with others.

When they were all complete and dry I covered the place mats with clear plastic film to protect them from spills. Only once they were all together on the table did the children get to see what the others had created.

For several weeks these place mats were the main focus of discussions around the table at meal/snack times. The conversations were amazing. So many questions. So much interest in what others had done.

Interestingly it was the work of the two-year-old that garnered the most attention – ‘Hey, how did he do that?’

The answer to that question is ‘After he added paint, he used the handle of the brush to create the textured pattern’. This was exactly why I had them all work independently. Had they all been painting at the same time then either someone would have ‘corrected’ him by telling him he was using the wrong end of his paint brush or everyone would have copied him and the place mats would have all looked the same… End of conversation.

The second project didn’t involve the children but was a space I created for the children. The ‘Nature Area’ is the small room off the main play space. It has always been a quiet space to read, relax or reflect. This post from last year show what it used to look like after the addition of the nest swing.

The babies’ cribs used to be situated on opposite sides of the room with their long side against the wall and the ‘quiet’ space in the centre of the room. There was some ‘extra’ space at the ends of the cribs – not really enough to be considered useful for storage space or play space just wasted space. Wasted space bothers me immensely.

Last summer I moved both cribs to the same side of the room with their short sides against the wall and the cot storage between them – no more wasted space. At nap time a temporary divider wall is placed between the cribs to provide a little privacy for sleeping babies now that they are much closer to each other.

The open area of the room is now considerably larger with the addition of the space on the other side of the room. I rearranged the trees and added some cushions and a wall tapestry. It is now a much more cozy, comfortable area for reading and relaxing.

There is still plenty of open space in front of the window if the children want to stand and look outside at ‘real’ nature. Of course there are still fake branches, bird and butterflies to look up at when you lay on the nest swing.

But that could change too. I did buy another tapestry that I considered hanging on the ceiling here…but I love it so much I might put it somewhere else. I just haven’t yet decided where that may be…

One thought on “Catching Up”

  1. Thoughtful, beautiful and as always so much meaningful purpose brought out for the children to engage in/explore/discover!! Such mini-masters!!

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s