Category Archives: Learning Environment

Special Moments in Time

Time is such a difficult concept for children and even some adults.  I often take photos when the children are busy playing – snapshots of special moments. Often the camera doesn’t fully capture what I saw but the photo can still serve as reminder of that brief moment in time.  These are some recent photos of moments that I found interesting.

18-03-pics01

These are the props the children have set up as part of their ‘Santa’ game.  The little tree they built from Bunny Blocks and the snack they have put out for Santa.  These preschoolers initiate this dramatic play activity many times every week – not because it is Christmas time but rather because it is something they enjoy doing together – cementing their friendships.  They take turns being ‘Santa’.  The ‘children’ pretend to sleep in makeshift beds in the corner of the room while ‘Santa’ gathers their favorite toys from around the room to give each child as gifts.  They demonstrate such wonderful understanding of what their friends like and the importance of giving to others.  Christmas was months ago but time is irrelevant.

The children also enjoy purposely slipping on ice patches on the backyard deck and walkway. I keep breaking up the icy areas or covering them with sand – not because I don’t want the children to have fun but because I don’t like falling.  The activity was not a problem but there was a better place and time for it – I took them for a walk so they could slide here;

18-03-pics04

February was officially ‘I love to read month’ and I didn’t plan any special activities.  With this little group reading is always a special activity especially when you’re with your friends.

18-03-pics06

Another special time is the end of the day when there are only one or two children left – they wait for the ‘magic’.  When the conditions are right at the end of a sunny day if you’re lucky enough to be the last to go home you may be here when this happens.

18-03-pics07

For a very brief moment in time the sun will make the music area sparkle.

18-03-pics08

Sadly, now that the time has changed we probably won’t see this again for a while but some day in the future the magic will return.  It will just take time.

New Space

About six weeks ago I sketched a playroom arrangement on a scrap piece of paper.  It was the my response to yet another dispute over someone knocking down someone else’s block tower which was built in a walkway – a result of a small room with multiple play areas.

This was the old room arrangement with the shelves splitting the room in half – it allowed some separation between play areas but was difficult for me to interact with young infants/toddlers on both sides of the room or quickly intervene when necessary;

17-10-loft00

I wanted the room to have better flow and more open space but still have defined spaces for various types of play.  I thought again about all the wasted space above us with our nine foot ceilings and took inspiration from tiny house design to create a new loft space – just for building with blocks, out of all walkways and the reach of infants/toddlers who prefer to destroy instead of create.

Construction took a total of six full 14 hour days over four weekends.  Some of the pieces were assembled and stored, installation was done in two phases.  The result is a completely new, more functional play space.

A brand new kitchen design is located in the SW corner of the play room. The cupboards and appliances were created by stacking and attaching wooden boxes.  The old block bin now contains food and other items that can be used in the kitchen/restaurant/store areas. The table is in the center of the room and has multiple uses.

17-10-loft01

The music/dance area was slightly reorganized but remains in the SE corner;

17-10-loft02

The workshop area remains in the NE corner along with some blocks;

17-10-loft03

And the mini-scenes and entrance to the nature area remain in the NW corner but the dress-up clothes and ‘car’/steering wheel (not visible in this picture) were moved to the space across from the scenes, beside the mirror, adjacent to the kitchen area.

17-10-loft04

The new 21 square foot loft is over the kitchen area.  It is 5 1/2 feet off the ground so the children and I can walk/stand under it.  Inside the loft there are bins of blocks and the dollhouse shelf is on the back wall.  I still have to find all the dollhouse furniture and people – most of them were removed from the playroom long ago because they were too small or delicate to have out when babies were present.  Only older children go in the loft so these toys can be there.

17-10-loft05

The kitchen area shelves and appliances form a series of platforms that create an enclosed staircase along the side and back of the loft;

17-10-loft5a

Here’s another view of the new kitchen area and staircase. For perspective, the counter height is 24 inches and the fridge is 36 inches tall.

17-10-loft06.jpg

I also added some new storage features inside the fridge but haven’t yet finished painting the inside white.

17-10-loft07.jpg

There’s more new storage under, on, and beside the counter now too;

17-10-loft08.jpg

The children are thrilled with the new play space.  From the loft they can ‘see everything‘ – makes me laugh when they include their house, favourite store, and the zoo in their list of things they can see from the loft.  Good imagination 🙂

Yet, of all the changes, the one that still excites them the most is the addition of this bell by the cash register.

17-10-loft09.jpg

 

Summer 2017

Fall is definitely on its way – today is cool, wet, and dreary.  It has been a wonderful summer.  There were many things I meant to write about but never did – probably because I was playing outside.  Today I’m huddled in front of my computer, cat sleeping on my lap, waiting for one load of laundry to finish so I can start another.  Seems like the perfect time to write a quick summer recap.

In the yard we built a new composter and fire pit and added a gazing ball (lovely good-bye gift).

17-09-sum01

We had some old pieces of cribbing that I let the children paint;

17-09-sum03

They now arrange the pieces in various configurations for follow the leader games and other gross motor activities;

17-09-sum04

Sometimes they make teeter totters but so far I haven’t managed to get a picture of them doing that.  They often make benches too – even though we have eight ‘real’ benches in the yard they seem to like theirs better;

17-09-sum05

We went on a long (9 km) hike to the Forks and back.

17-09-sum06

Watching the boats, ducks, and geese was great but couldn’t beat this;

17-09-sum07

Standing on the path under the train bridge watching/listening to the train above;

17-09-sum08

That was pretty amazing.

With colder weather approaching I’ve turned my focus toward our somewhat neglected indoor play space.  Plans have been made and work will begin soon.  By Thanksgiving we should have a new – tiny house inspired – loft.  So excited!

Summer 2017 – The Hill Project

As usual my summer ‘vacation’ project list was very long – too long for the two week time slot I allotted.  The back yard was not actually on the list at first but in June I suddenly had an idea to solve a concern I had about ‘the hill’ (sometimes called the bridge or tunnel).  This is a picture taken last summer of the view of the hill/bridge/tunnel from the tipi;

17-07-yard01

The hill was originally created back in 2010 when the old play structures were removed leaving the gravel area looking quite bare.  I didn’t want another large structure but I did think the space needed something.  The hill originally had a slide on one side, the tunnel was very popular, and the native prairie plants provided some much needed greenery in the yard at that time.

The slide and log steps never stayed as secure as I would have liked so they were soon removed.  For a few years the platform and tunnel were very popular for many dramatic play and gross motor activities like ‘Motabular’ (the children named that activity). As the interests of the children enrolled changed, play on the hill also changed and two years ago I added some rocks.

The children liked to use the platform to ‘play hockey’;

17-07-yard02

And sit on the ‘bridge’ to go fishing;

17-07-yard02b

But there were many disputes over who would be on each side.  There were also problems with reckless behaviour like racing up and down the hill or jumping off the bridge without first looking for obstacles or hazards. Additionally, the structure was beginning to show its age.  I decided it was time for the hill to go.

My first step was to gather some supplies (thanks Annika);

17-07-yard03

Then I spent two days removing rocks, transplanting plants, moving pails of soil to the other gardens, disassembling the bridge and cribbing and raking gravel.  It was beginning to take shape;

17-07-yard04

I used the new stumps in addition to the old ones to create a full circle with little space between the stumps.  The majority of the gravel was raked to one side of the inner circle to three distinct levels.  Outside the circle the gravel in the ‘walkway’ is about 8 inches deep and fairly well packed as we haven’t dug here in years.  Inside the circle there is no gravel, just an old blue tarp on one side and nearly two feet of gravel on the other side.  The slope between the two sides is held in place by all those big rocks that used to be on the hill.  So now the gravel area looks like this;

17-07-yard05

And from the other side;

17-07-yard06

The view from the tipi now;

17-07-yard07

And in case you were wondering what happens when it rains….I said it was an old blue tarp – it has holes in it so the water drains out.

Within seconds of entering the yard on the first day back after vacation this is where the boys were, happily chatting about what they did on their vacation;

17-07-yard08

Playroom Update

It has been a while since I wrote about making any changes to our play space – that doesn’t mean I haven’t made any changes.  I have actually made many, many changes since last summer but just never wrote a post.  Maybe I didn’t feel the project was complete, maybe it was just a small change not worth a post, or maybe it was a change that I didn’t like – that happens sometimes, my visions don’t always translate into reality.  Most likely though, I waited to see how the change ‘worked’ and then got busy and forgot to write.

So, here are some updated photos of the playroom after the most recent long weekend reno.  First, an overview (it is impossible to get everything in one photo – and this one is blurry too).

17-03-pr01

The shelf units that house the mini scenes were moved from the nature area to the housekeeping/dramatic play side of the playroom.  I think they may be used more often now that they are here instead of the dark corner of the nature area.

17-03-pr02

The dollhouse shelves are here too – they need some repairs and new furniture.  This space hasn’t been a priority for a long time due to lack of ‘appropriate’ interest from the current group – I’m hoping to change that.  For now the addition of a new steering wheel has been the highlight of the reno for the boys.

17-03-pr03

They have always used the spinning maze as a steering wheel for their car/truck/school bus dramatic play – now they have two, and the mirror is an added bonus – they love to watch themselves play.

17-03-pr04

I recently moved the table and the dress up clothes but the rest of the housekeeping area hasn’t changed since summer. It looks like this;

17-03-pr05

17-03-pr06

The cash register was moved off the kitchen counter and now has its own space – not sure yet if I’ll add anything to the shelves or leave that for the children to decide what to ‘sell’;

17-03-pr08

The nature area is now a ‘toy free’ zone intended solely for reading, relaxing or looking out the window.  This has already dramatically improved the issues related to running and jumping back and forth between play areas and fighting over space on the old reading couch.

17-03-pr07

The block bin was moved over to make room for the table – which now is also used as a serving counter or ‘take out window’. The new angle of the block bin means the building area is not blocking a walkway anymore either.

17-03-pr09

The music area hasn’t really changed since last summer but I don’t think I ever posted a picture of it – and I still haven’t got more green paint…

17-03-pr10

The other ‘favouite’ new addition is the workbench.  This was the storage area for tools and miscellaneous toys before but it didn’t have a workbench.  I always considered the top of the block tin to be a workbench – the children did not.  They love this.

17-03-pr11

I like it too – I’m going to add some more tools but first I have to buy some…. 🙂

Little Miss Button

The search for our new cat began online, looking through listings of adoptable pets.  Our first trip to the Winnipeg Humane Society was ‘just to look’ but there was one in particular – named ‘Button’ that I was hoping to see.  However, when we arrived at her kennel there was a ‘Hold’ sign – someone else liked her too.  We checked out all the kennels and played with many cats but as planned we were just looking.

Over the next week we visited a few satellite locations and I did more online searching.  I noticed that Button was still listed as adoptable so the following weekend we went back to the Humane Society. There was no longer a hold on Button.  It took a long time to coax her out of the back corner of her cage.  She was so timid – maybe too timid for a busy home like ours but eventually she snuggled her scrawny little body in my arms and purred. I put her back in her kennel and we looked at some other cats.  I also revisited Button and coaxed her out for another snuggle.

There were a couple of cats that we were interested in so we met with an adoption counselor to get some more information about them.  After learning more about their background we  decided they were not a good fit for us.  I asked about Button…they didn’t know much.  She was about nine months old.  She was found living under a porch in the freezing cold.  She had ear mites but had been treated and her ears were fine now.  She had been spayed before being put up for adoption.  She was very underweight and they were trying to get her to eat more.

So….we adopted her.

They had recommended that we should keep her in quarantine for at least a week – to adjust to us and hopefully gain some weight before meeting our other cats and the children.  We kept her upstairs in my son’s room.  She was so very happy all the time – purring and climbing all over us.  It was impossible to get a decent picture of her because she was always moving or wrapping herself around my neck.

At first I had to sit beside her food dish to get her to eat.  She would devour the food in her bowl but if I walked away before she finished eating then she would follow – pressing her little body against my leg like “Please don’t leave me”.  By the end of the week she was much more relaxed and putting on some weight – her spine and hip bones were not nearly as pronounced as they had been.

Over the weekend we introduced her to Mali and Malta – they do NOT love her but they haven’t been terribly mean.  It is interesting that it seems like Button thinks these other cats are in HER home.  Most of the disputes between them are started by Button.

17-01-button01

I joke about her ‘angry’ face because in almost every picture I take she looks a little angry.

17-01-button02

It doesn’t matter how happy, relaxed or content she is she still ends up making that face when I take the picture.

I guess she must have just been unhappy in the confines of her kennel at the Humane Society because here she is not a timid cat at all.  In fact she likes to be the centre of attention – as long as she doesn’t have to hold still for too long. (angry face)

17-01-button03

She likes to be where the action is – and she loves people.  All people.  Any sized people – even babies.  No cats.

She helps when we get dressed to go outside; (angry face)

17-01-button04

She watches the children through the playroom window because she hasn’t yet figured out how to get in there when the gate is shut;

17-01-button05

Is there a cat in this picture?

17-01-button06

Yes, she’s playing one of her favourite games – attack the toys the children put under the gate.

17-01-button07

Welcome home Little Miss Button – we look forward to getting to know you.

Indoor Space

My list of summer renovation projects was two pages long – more than 3/4 of the items have already been completed 🙂 Revamping the outdoor space (see previous post) was the largest project.  Many of the indoor projects just involved sorting and reorganizing stuff but that takes time.

Of course there were some storage units that had to be re-built to fit in different locations but no ‘new’ pieces were necessary.  In fact, a horizontal storage unit became a vertical unit and the items in two other units were consolidated into one so we actually gained a fair amount of extra floor space – bonus!

Much of the work was done to areas that are off-limits to the children so they are completely unaware of the  changes but I am certainly pleased with the results.  When you’ve only got 1200 sq ft to work with and you want to make it usable for a dozen people every little bit helps.

I felt there were several issues with the arrangement of the playroom and I definitely wanted to address at least some of them.  First, this was the old storage space for the workshop tools and musical instruments;

16-08-PR01

The problem I had here is that the floor space allocated for constructive play and music activities was just 6o square feet. When most of the toys are stored on one shelf unit on the longest wall the play space becomes a very narrow rectangle.  I wanted to make two smaller storage spaces – one at each end of the long, narrow space which would result in a more usable almost square play space. So, the above corner now looks like this;

16-08-PR02

Just the tools, puzzles and stuffed animals are stored here now.  The musical instruments are stored separately on the other end of the play space;

16-08-PR03

There used to be a basket of old phones, remotes, and walkie talkies in the space under the cash register.  The children often dumped everything out of the basket when looking for a specific item but no one liked to pick up all the leftovers.  Now the items are stored like this instead;

16-08-PR03a

This is my new view of the playroom from my desk if I was ever inclined to sit down to do any paperwork;

16-08-PR04

And this is as close as I can get to showing the entire playroom in one photo;

16-08-PR07

Housekeeping, dress-up, library and quiet corner on the left, entrance to nature area on far wall, blocks, tools and music on right side.

I’m not particularly fond of the way all the housekeeping toys are currently stored – some items are too high for the children to easily reach. I can’t complain if children climb when I’m the one who put things they are allowed to play with on a shelf that is too high.  Reorganizing that storage space is one of the not-yet-completed items on my list.  I am still not certain how to address all the issues there so until I’ve devised an acceptable plan it will have to stay as is.  Sigh.