Tag Archives: playspace

New Space

About six weeks ago I sketched a playroom arrangement on a scrap piece of paper.  It was the my response to yet another dispute over someone knocking down someone else’s block tower which was built in a walkway – a result of a small room with multiple play areas.

This was the old room arrangement with the shelves splitting the room in half – it allowed some separation between play areas but was difficult for me to interact with young infants/toddlers on both sides of the room or quickly intervene when necessary;

17-10-loft00

I wanted the room to have better flow and more open space but still have defined spaces for various types of play.  I thought again about all the wasted space above us with our nine foot ceilings and took inspiration from tiny house design to create a new loft space – just for building with blocks, out of all walkways and the reach of infants/toddlers who prefer to destroy instead of create.

Construction took a total of six full 14 hour days over four weekends.  Some of the pieces were assembled and stored, installation was done in two phases.  The result is a completely new, more functional play space.

A brand new kitchen design is located in the SW corner of the play room. The cupboards and appliances were created by stacking and attaching wooden boxes.  The old block bin now contains food and other items that can be used in the kitchen/restaurant/store areas. The table is in the center of the room and has multiple uses.

17-10-loft01

The music/dance area was slightly reorganized but remains in the SE corner;

17-10-loft02

The workshop area remains in the NE corner along with some blocks;

17-10-loft03

And the mini-scenes and entrance to the nature area remain in the NW corner but the dress-up clothes and ‘car’/steering wheel (not visible in this picture) were moved to the space across from the scenes, beside the mirror, adjacent to the kitchen area.

17-10-loft04

The new 21 square foot loft is over the kitchen area.  It is 5 1/2 feet off the ground so the children and I can walk/stand under it.  Inside the loft there are bins of blocks and the dollhouse shelf is on the back wall.  I still have to find all the dollhouse furniture and people – most of them were removed from the playroom long ago because they were too small or delicate to have out when babies were present.  Only older children go in the loft so these toys can be there.

17-10-loft05

The kitchen area shelves and appliances form a series of platforms that create an enclosed staircase along the side and back of the loft;

17-10-loft5a

Here’s another view of the new kitchen area and staircase. For perspective, the counter height is 24 inches and the fridge is 36 inches tall.

17-10-loft06.jpg

I also added some new storage features inside the fridge but haven’t yet finished painting the inside white.

17-10-loft07.jpg

There’s more new storage under, on, and beside the counter now too;

17-10-loft08.jpg

The children are thrilled with the new play space.  From the loft they can ‘see everything‘ – makes me laugh when they include their house, favourite store, and the zoo in their list of things they can see from the loft.  Good imagination 🙂

Yet, of all the changes, the one that still excites them the most is the addition of this bell by the cash register.

17-10-loft09.jpg

 

Playroom Update

It has been a while since I wrote about making any changes to our play space – that doesn’t mean I haven’t made any changes.  I have actually made many, many changes since last summer but just never wrote a post.  Maybe I didn’t feel the project was complete, maybe it was just a small change not worth a post, or maybe it was a change that I didn’t like – that happens sometimes, my visions don’t always translate into reality.  Most likely though, I waited to see how the change ‘worked’ and then got busy and forgot to write.

So, here are some updated photos of the playroom after the most recent long weekend reno.  First, an overview (it is impossible to get everything in one photo – and this one is blurry too).

17-03-pr01

The shelf units that house the mini scenes were moved from the nature area to the housekeeping/dramatic play side of the playroom.  I think they may be used more often now that they are here instead of the dark corner of the nature area.

17-03-pr02

The dollhouse shelves are here too – they need some repairs and new furniture.  This space hasn’t been a priority for a long time due to lack of ‘appropriate’ interest from the current group – I’m hoping to change that.  For now the addition of a new steering wheel has been the highlight of the reno for the boys.

17-03-pr03

They have always used the spinning maze as a steering wheel for their car/truck/school bus dramatic play – now they have two, and the mirror is an added bonus – they love to watch themselves play.

17-03-pr04

I recently moved the table and the dress up clothes but the rest of the housekeeping area hasn’t changed since summer. It looks like this;

17-03-pr05

17-03-pr06

The cash register was moved off the kitchen counter and now has its own space – not sure yet if I’ll add anything to the shelves or leave that for the children to decide what to ‘sell’;

17-03-pr08

The nature area is now a ‘toy free’ zone intended solely for reading, relaxing or looking out the window.  This has already dramatically improved the issues related to running and jumping back and forth between play areas and fighting over space on the old reading couch.

17-03-pr07

The block bin was moved over to make room for the table – which now is also used as a serving counter or ‘take out window’. The new angle of the block bin means the building area is not blocking a walkway anymore either.

17-03-pr09

The music area hasn’t really changed since last summer but I don’t think I ever posted a picture of it – and I still haven’t got more green paint…

17-03-pr10

The other ‘favouite’ new addition is the workbench.  This was the storage area for tools and miscellaneous toys before but it didn’t have a workbench.  I always considered the top of the block tin to be a workbench – the children did not.  They love this.

17-03-pr11

I like it too – I’m going to add some more tools but first I have to buy some…. 🙂

Coming Together

In the post ‘Alternatives‘ I wrote a little history about how I have used the various rooms in my home. I was planning a BIG renovation – so big it had to be broken down into several phases.

Phase one of the BIG renovation took place on the weekend of March 22nd and was predominantly a demolition and construction phase. Some of the built in playroom components were moved, removed, or modified.

 
On the weekend of March 29th my husband and I worked on phase two of the renovation. We began on Friday after the last of the children had left but this phase took longer than expected. In fact, by suppertime on Sunday I was feeling a little panicked – what if it wasn’t going to be ready before the children arrived on Monday?

 
To be honest, I didn’t finish everything I planned to do in phase two. It took nearly 28 hours for this construction phase but there were a lot of loose things that got buried in corners and hidden away and most of the sorting and organizing stuff didn’t get done. Still, the space was usable.

 
It made spring break ‘interesting’ – kind of like playing hide & seek all day, every day. The first time one of the children went to do crafts they asked for the pencil crayons. I replied “All the craft supplies are easy for you to get right here on these shelves …. except the pencil crayons.” Grrr.

 
I’m sure some people would wonder why I’d choose to start such a major project before spring break. Spring break is a notoriously hectic time. Everyone is here for the full day and although the weather is improving we still spend more time indoors than out.

 

There were difficult periods, not everything went as planned but this was a good thing too. We got a chance to discover the flaws in the design before the project was complete.  Both the children and I had time to evaluated the space and recommend changes.

 

This past weekend was spent making some layout adjustments and finishing a few of the incomplete phase two projects.  I began some sorting and organizing and by Sunday afternoon the playroom looked like this;

 
DSC02210
As for the ‘finished’ project….we’re not there yet so I won’t include any other pictures. The plan is nearing completion. One more weekend to complete a couple of smaller components and some painting etc. We will have spent approximately 112 hours over 10 days working on the project.

 
Paper work is piling up on my desk. I’m neglecting the laundry and other household chores. Everything is coming together, slowly, and the big main floor renovation is nearing completion.  Then, over Easter I’ll have a four day weekend to recuperate and catch up on all that other stuff.

Added Features

Last week I wrote about how I renovated the playroom to improve the walkway issues.   As always, no renovation is ever truely complete so now I want to tell you about some newly added  features.

First, I was a little concerned about the corners of the items attached to the loft post;

add00

This photo angle may show it better;

add01

It didn’t cause any problems the first week after the renovation but I was concerned that it may at some point in the future.  To address the possible problem I added some pieces of pipe;

add02

One is there to soften the pointed corners but both of them are used for play.  The words ‘vertical’ and ‘diagonal’ have been used often in our daily conversations this week.  The toddlers have been experimenting with what toys slide best through the tubes;

add03

I used some pieces of the leftover pipe to create some more tool storage in the workshop area too;

add04

A mesh curtain was also added at the entrance to the block area;

add05

Which I have been informed now makes it a pirate ship 🙂

add06

That’s just a few of the added features – there will be more.

Upgrading Spaces

Back in August I mentioned that I had spent the weekend working on ‘phase one’ of a playroom  remodel and that I would show it to you when it was completed.  There are still a few bits and pieces that I want to add but both of the big weekend projects have been completed so here goes:

The old music/workshop area was working well;

My problem with this space was that it was a little cramped if the children decided to form a music group and dance.  Now, I can’t perform miracles and create a bigger room but I could reorganize the shelving to increase the usable floor space like this;

One thing you can’t see in the picture above is the mirror that is on the wall on the right hand side — the children love dancing in front of a mirror but the old music area had no available wall space.  This part of the project was phase one – phase two involved the old housekeeping area and the walkway;

The walkway (area with grey coloured mats) was necessary to get to the nature area but if children were building in the block area they often blocked the walkway.  In such a small room having a dedicated walkway was a waste of 12 square feet of playspace.  I began working on a plan to combine the walkway with the block area – more building space – and in the process we got a new housekeeping area too;

On the left side of the above photo you can see the music area mirror.  The block storage is in the area where the walkway used to be and the entire floor space under the library loft is now open for building;

The clear plastic panel on the back of the block shelf allows a viewpoint between housekeeping and block areas.  Also, because the counter area is combined with the block shelf there is more floor space in the houskeeping area too – bonus!

When the new housekeeping area was built we used a bigger bowl to make the sink – and my husband put in a drain too – thank-you 🙂

We left space under the sink to add a drain pipe and a water line (non functioning) but they haven’t been added yet.  In this photo you can see the space under the sink counter and the view into the block area;

The stovetop and oven were not included in the counter area and instead they have been relocated over to the area by the refrigerator and laundry centre;

Now I want to get some silver paint to upgrade to ‘stainless steel’ appliances 🙂